10-Mila Nynäshamn 2024

Lördag till söndag den 4-5 maj avgjordes vårens stora stafett och Tibro Ok var på plats med ett lag som deltog i herrstafetten.

Årets tävling innehöll flera nyheter. Den största var nattsträckor i damstafetten. Två nattsträckor på lördag kväll, följt av uppehåll innan jaktstart på söndag morgon med fyra sträckor. Herrstafetten hade ett liknande upplägg. Först tre sträckor på lördagskvällen innan uppehåll i tre timmar och sedan jaktstart kl.23.30 med omstart kl. 00.30 för resterande lag som låg mer än 60 minuter efter ledande lag.

I Tibro OKs herrlag löptes de tre första sträckorna av Jan G, Thomas L och Ragnar O.

Tempot på de två första sträckorna var högt så det blev mycket individuell orientering för både Jan och Thomas. Trots att Ragnar var sist ut från växlingsfållan blev han inte ensam i skogen. Strax innan tredje kontrollen fångade han upp en finne med svagt kartlyse och begränsad erfarenhet av nattorientering. De två slog följe, Ragnar orienterade och finnen agerade sällskap. När målet närmade sig sprang finnen ifrån Ragnar men på upploppet möttes Ragnar av en stor hejjar-klack. Den finska löparens klubbkompisar hälsade Ragnar välkommen i mål som en hjälte med utrop som ”You are our hero!” och ryggdunkningar.

I duschen efteråt berättade den finske löparen för Ragnar att han tidigare sprungit Jukola-kaveln och var van vid att det fanns många löpare i skogen att be om hjälp. Denna gången var han glad över att det fanns en!

När det var dags för omstart på sträcka 4 (alla lag som var över en timma efter ledarlaget) stod Johan L på startlinjen och sprang iväg ut på ”långa natten” tillsammans med drygt 70 andra löpare.

Därefter var det dags för Jonas M, Joachim A, Jens L, Johan O, Niclas W och Victor A att fortsätta den positiva trend som de tre första löparna startat – att plocka placeringar. Från placering 314 på förstasträckan avancerade laget till en slutplacering på 247 av 269 godkända lag.

Tibro OKs löpare är nöjda med genomförd tävling och fint arrangemang där de som inte kunde vara med på plats kunde ta del av arrangemanget genom en proffsig liveproduktion hemma i tv-soffan.

Nästa år går 10Mila i Finspång och vi hoppas att Tibro OK kan representeras av lag även då.